Monday, February 20, 2012

skim SARA 1malaysia , nak invest ke tanak?


Skim SARA 1Malaysia ni dilancarkan oleh gomenlah untuk orang yang tak berkemampuan buat pelaburan. Return rate 32.16% per annum pergh kaya betol kalau pakcik invest ni. Jarang jarang investment vehicle yang boleh generate profit setinggi ini.

Jadi macam mana SARA 1Malaysia ni berfungsi.

SARA 1Malaysia ini adalah gabungan antara unit trust dan loan untuk membantu golongan yang kurang upaya dari segi kewangan untuk membuat investment.


Invest dengan duit sendiri

Pelaburan ini hanya terhad kepada RM 5000 untuk satu isi rumah. pelabur akan menerima RM 134 setiap sebulan sehingga lima tahun.

RM 134x60 bulan = RM 8040

RM5000/RM8040x100 = 62.18% return dalam masa lima tahun.

pelabur akan dapat keuntungan RM3040 dalam masa lima tahun.



Invest dengan duit bank

Pelabur masih dapat RM134 setiap bulan tapi kene tolak dengan duit ansuran bulanan nak bayar bank. Pelabur kena bayar dekat bank RM84 jadi masih ada RM 50 nak joli.

Jadi RM 50 x 60 = RM 3000.

selepas lima tahun setel bayar hutang bank, korang akan ada RM 8000 mengikut logik akal dan pengiraan pakcik le.

Kalau tanya kat aku nak invest ke tak , aku jawab jangan invest duit sendiri buat je loan. Buat apa nak pakai duit sendiri kalau boleh pakai duit bank.

Sunday, February 19, 2012

Pruflexi Med medical card terbaik dalam pasaran Malaysia pernah aku jumpa..

Selamba claim terbaik dalam pasaran Malaysia sebab aku dah tengok macam macam jenis medical card dari macam macam company.Apa yang buat aku kagum dengan medical card pruflexi med ni sampai aku rasa nak pi telefon semua kawan kawan dah khabarkan berita gembira ni. Tapi sebelum tu mai sini aku nak terangkan tentang ciri ciri terbaik medical card Pruflexi Med dari prudential ini.


1. zero deductible / 300 deductible
Maksudnye korang boleh pilih nak cashless medical card ke atau bayar RM 300 bila discharge dari hospital. Cashless ini maksudnya korang masuk hospital tunjuk kad Prudential baya semua bill korang. best tak?

2.Plan ni sangat flexible , korang boleh pilih samada nak annual limit tinggi ke or nak room and board tinggi. Annual limit boleh dari pada RM 50k sampai RM 200k. setiap increment RM10k.maksudnye korang boleh pillih nak annual limit RM50k,RM60k,RM70k sampailah RM200k.

3. Manafaat ICU adalah selama 60 hari. selalu standard medical card lain 30 hari je.

4. Manafaat pre hospitalization selama 90 hari. Selalu medical card lain 30 hari je.

5. Lifetime limit semua darab 20. Kalau annual limit korang RM 100k darab dengan 12 maksudnya lifetime limit korang RM 2 juta.

6. Kalau korang masuk hospital , ikut plan bilik korang RM 200 sehari. Korang takut nak tido sorang ambil bilik kongsi RM 150 sehari. katalah korang duduk lima hari.  beza RM 50 tu prudential baya balik. sebab korang duduk hospital lima hari Prudential baya balik kat korang RM 250.

7. Seperti biasa plan ni adalah rider kepada prulink one. jadi maksudnya dia di attach dengan investment link. Maksudnya disini duit korang tak burn semua macam tu saja. Sebahagian daripada premium yang korang baya akan dimasukkkan kedalam akaun investment korang. Selepas tahun ke 6 korang boleh lihat investment korang naik mencanak canak sebab lepas tahun ke 6 dah tade komisen agent , komisen manager bagai. So apa nak rugi , Protection untuk bill hospital dah setel dan boleh buat saving lagi.

Kalau nak tahu lebih lagi jangan lupa call yer untuk appointment.

Saturday, February 18, 2012

Apa pendapat korang tentang medical card ni? Pruflexi Med?

1. Medical card yang cashless tak payah co-insurance
2. Medical card yang boleh adjust nak annual limit tinggi ke atau nak bilik yang lagi best.
3.Medical card yang akan balik duit apabila korang masuk ke bilik yang lebih murah.


Medical card yang cashless maksudnye pegi hospital tunjuk kad seposen pun tak payah bayar.
annual limit kita boleh adjust nak manyak mane , kalau tinggikan annual limit kita kurangkanlah nilai bilik.
Kalau korang sepatutnya bilik RM 300 sehari tiba2 korang masuk bilik RM 200 selama 5 hari seronok tak kalau Prudential bayar balik RM 100 selama lima hari RM 500 kepada korang.

Berikut ni merupakan features medical card terbaru yang diperkenalkan oleh Prudential. namanya ialah Pruflexi Med.

Wednesday, February 15, 2012

Anggaran kos pembedahan general di salah sebuah hospital swasta di Malaysia

Post kali ni masih lagi berkisar tentang kos pembedahan. Kali ni mari kita lihat pula anggaran kos pembedahan general di salah sebuah hospital swasta di Malaysia.


General Surgery

Non - complication Appendisectomy :
(a) Laparoscopic 4500.00 - 7000.00
(b) Open 3000.00 - 4500.00

Breast Lump 2000.00 - 4000.00
Laparoscopic Cholecystectomy 9000.00 - 10000.00
Hermorrhoidectomy 7000.00 - 10000.00
Herniaraphy 5000.00 - 7000.00
Thryoidectomy 4500.00 - 5500.00
Mastectomy 5000.00 - 6000.00
Colonoscopy 1300.00
Gastroscopy 600.00

Kalau kita lihat daripada kos pembedahan di atas , korang kena ada atleast RM 10,000 dalam bank akaun korang untuk kecemasan. Kenapa kita nak bayar cash kalau kita boleh ambil medical card dengan prudential atau prudential bsn takaful dengan minimum RM 100 sebulan. Kalau nak dikira RM 3.30 je sehari. Teh o ais dua gelas lagi mahal dari medical card. Seperti biasa mesti korang cakap takpe government hospital ada, baya seringgit sahaja. Pergi bedah dulu lepas baru kita tengok kene berapa ringgit nak kena yer. Kalau korang sakit macam nak gila nak kene bedah cepat , sanggup ke nak tunggu sampai 6 bulan ke setahun untuk tunggu giliran pembedahan ? mesti tak sanggupkan. Jawapnya pegi le keluar duit ASB kasi habis semua. Tugas saya sebagai seorang wealth planner adalah untuk beri kesedaran tentang kepentingan medical card , tak kisah korang beli dengan siapa pun yang pentingnya ada. Pastikan anda dan keluarga anda di insured secukupnya supaya tak menyesal di kemudian hari.

Tuesday, February 14, 2012

Kos anggaran pembedahan jantung disalah sebuah hospital swasta


Kali ni mari kita tengok berapa kos anggaran pembedahan jantung disalah sebuah hospital swasta di Malaysia ini. Untuk maklum ini kos anggaran je bukan betul betul .. kalau betul mahal lagi le kut. Kos pembedahan maksudnya bedah sahaja ubat ubat , duduk ward tu lain kira yer. Kalau korang belum ade medical card dengan prudential atau prudential bsn takaful buat le satu. RM 100 dah cover sampai 50 000 setahun , udah kaber kos untuk semua pembedahan ni.


Coronory Angiogram RM 5000-6000
Angioplasty (PTCA)- ballon only RM 9000-13000
Angioplasty (PTCA) - BMS x 1 stent RM 10000-15000
Angioplasty (PTCA) - BMS x 2 stent RM 15000- 18000
Angioplasty (PTCA) - DES x 1 stent RM 15000- 18000
Angioplasty (PTCA) - DES x 2 stent RM 20000-25000
Peacemaker ( permanent) - single chamber RM 120000- 15000
Peacemaker(permanent) - double chamber RM 15000-20000
peacemaker ( temporary) RM 5000 - 6000
Right heart studies RM 3000-4000
IVC filter inserion RM 8000-10000
CABG RM 30000-40000

Kalau korang sanggup nak habiskan duit simpanan untuk pembedahan silakan ,tapi aku syorkan korang ambil le medical card sebab duit yang korang baya tu jadi saving juga tak rugi pun. Kalau kene bedah cam CABG tu sampai 30k-40k mana nak cekau duitnye ye tak.

Kos pembedahan ACL Anterior cruciate ligament di Malaysia


Apa itu ACL , aku nak cerita lebih2 pun susah sebab aku bukan doktor
apa kata korang search sendiri. Apa yang aku nak citer berapa harga
nak buat pembedehan ACL. Orang cakap ape adehal Hospital government kan ada.
Kalau korang pi bedah kat hospital goverment pon kene baya bai bukan free.
Besi or skrew atau ligamen yang korang nak pakai tu sume kene beli. Government
tak baya bai.

Kalau korang ni lasak orangnya suka main futsal suka main bola , kalau sekali je
kene ACL ni , kering ASB korang confirm.Minta maaf ini bukan nak jual barang tapi
menasihati , kalau korang tade medical card tu buat le satu , bukan mahal pon
RM 100 pon dah dapat dah.

Kat bawah ni beberapa pengakuan harga kos ACL yang aku dapat daripada internet.
korang fikirlah sendiri.


Just gi Hospital Selayang, amik plan pesakit bayar penuh (kalo nk cepat,bayaran murah ckit dr kt private hospital), jumpa dr pakar, then leh discuss dgn doktor tu.
but my case is different, PCL yg koyak so kos operation mmg lg mahal dr ACL krn memerlukan beli ligamen dr penderma. Dh tanya kt Gleaneagles 40k, kt hospital Slyg just 19k, itu pun kalo beli ligamen (harga 9.5k),kalo x (guna sendiri punya) operation kos just 10k..


baru lepas wat ACL rabu lepas...kos kt pantai cheras 14k...
kos gomen 6k tp lambat gila...aku g tanye pusrawi pun lmbt gila...kos lebih kurang pantai...
so skrg aku tgh wat pisio je...


aku baru je lepas operate lutut tapi menicus koyak.....dah boleh lari tapi otot masih tak kuat lagi kene byk main gym.....buat kat hospital kerajaan kat seremban...duit ada je terus operate...kos semua dlm rm5ribu


repair meniscus ngn ACL lain beb, wa buat ACL kat sepital pantai, total dlm 20k termasuk fisio dan ubatan. ubat-2 spt arkosia,viatril n condropil mmg mahal. wa buat thn 2008, cuma skrg ni baru rasa stabil .
masalah skrg ialah meniscus torn plak kat kaki sebelah lagi, doc syorkan buat scope utk repair meniscus. mungkin terjadi akibat dr terlampau menyokong kaki yg sebelah buat ACL tu..


ello,kost rawatan pembedahan ACL antara RM14K KE 20K.
Tentulah swasta terbaik sebab bayar pun mahal.

Monday, November 14, 2011

performance prudential prulink funds dana unggul dan takaful ekuiti fund .. ini lah sebabnya aku dok suruh semua org buat investment link account dengan prudential

Takaful performance since 2007






Prulink Dana Unggul performance since 2006


Penah tak agent cuba nak cerita, abang dengan serendah RM 100 abang simpan untuk anak dekat prulink one ataupun takafulink , korang dengan pantasnye cakap tanak tanpa sempat dia nak terangkan.

Oleh sebab korang tak dengar so kewajipan aku terangkan. Seperti yang tertera diatas adalah performance fund prudential. Kalau kitaorg minta untuk korang start plan untuk anak ataupun buat saving dengan prudential,  korang rasa cuak kan, sebab korang dengar pun kan :).
Nak kata rugi dari performance yang ditunjukkan diatas memang  untung.
buat akaun untuk anak RM 100 sebulan
selepas tahun ke 6 - 100% allocation kepada investment account
kalau claim tak kaco seposen pun duit saving korang
Kalau sakit masuk hospital Prudential tanggung
duit saving tetap bertambah
Kalau sakit kritikal ,RM 100 sebulan korang saving  prudential bayarkan
saving boleh keluar anytime 
Return best ke ? sila tengok sendiri kat atas


Kalau korang rasa tuka rim kereta lagi berbaloi dari buat saving dan protection untuk family , itu terpulang.