Saturday, November 12, 2011

PruBSN SmartLink education plan - simpanan untuk pendidikan


PruBSN SmartLink education plan adalah plan pendidikan terbaru pruBSN. Boleh saya tanya abang abang akak akak dah buat simpanan untuk anak belajar? kalau belum elok buat sekarang sebab tak ada jaminan PTPTN akan masih ada kentika anak anak dah besar nanti. PTPTN makin lame duit makin kering sebab orang tak baya hutang.Andai kata lagi 18 tahun lepas anak anak selesai SPM tapi dah tak ada ptptn waktu tu. nak hantar anak belajar dengan apa? jual tanah ? kereta? rumah?...


Saya dah buat simpanan dengan SSPN dan ASB untuk anak... memang tersangat bagus jika dah start buat simpanan , tapi kalau akak akak dan abang abang yang masih kuat menyimpan dan bekerja ni tiba2 jatuh sakit, contohnya sakit kritikal macam kanser,heart problem sapa yang nak kerja dan tolong menyimpan untuk anak anak? Lagi malang kalau ibu bapa pergi dulu sape yang bayar duit dia orang belajar bila diaorang masuk universiti? SSPN? ASB? kalau mak bapak dah tak ada macam mana nak menyimpan lagi?

Masalah tetap masalah perlu diselesaikan , dan oleh sebab itu pruBSN keluar dengan plan yang dinamakan pruBSN smartlink yang di buat khas untuk melindungi anak anak dari segi simpanan pendidikan dan kesihatan. Apa kelebihan pruBSN Smartlink berbanding simpanan di tempat lain?

Situasi 1:

Ali mengambil pruBSN Smartlink untuk Ana anaknya yang berusia 2 tahun. Sebulan Ali saving RM 200 untuk Ana.Tiba ketika Ana berusia 5 tahun Ali meninggal dunia.Simpanan RM 200 sebulan akan dibayar oleh pruBSN sehingga anak berusia 25 tahun. walaupun Ali tiada didalam dunia tapi simpanan untuk Ana belajar tetap diteruskan. Kalau Ali simpan ditempat lain? adakah simpanan untuk Ana akan diteruskan? jawapannya tidak.

Situasi 2:

Ali didapati mengidap penyakit kanser hati stage 3 dan dianggap sebagai kritikal. Plan pruBSN smartlink plan pendidikan untuk Ana akan diteruskan dan Ali tidak lagi perlu membayar RM 200 sebulan untuk simpanan pendidikan Ana. Adakah Ali akan mendapat faedah yang sama jika menyimpan ditempat lain?

Kelebihan pruBSN smartlink , plan ini boleh diambil dengan medical card , jika Ana memerlukan rawatan di hospital pruBSN akan membayar kos perubatan Ana. pruBSN smartlink juga mempunyai EduSmart Bonus , jika anak anda cemerlang dalam pelajaran , hadiah wang tunai akan diberikan oleh pruBSN melalui pruBSN smartlink.

Masih belum dapat buat keputusan? Apalah sangat menyimpan RM 100 sebulan untuk anak ... sedangkan kalau kita makan seafood pun kadang lebih dari RM 200 sekali makan.menyimpan untuk anak itu berkat .. renung renungkan lah.

No comments:

Post a Comment